Hoogsensitiviteit

hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, hooggevoelig, sensitief, of teergevoelig wil niets anders zeggen dan dat de persoon zeer gevoelig is voor zintuiglijke indrukken.

We hebben het dan in algemene zin over een zintuiglijke, emotionele fijngevoeligheid of overgevoeligheid. Dit kan beteken dat men zeer weinig kan verdragen of zeer snel gekwetst of gehinderd is.
In een andere hoedanigheid kan hoogsensitiviteit  ook betekenen dat men  teergevoelig is. In die hoedanigheid gaat men dan alles wat onaangenaam is voor de ander verwijderd houden.

Deze Intuïtief- zeer -gevoeligen worden vaak niet begrepen en niet herkend. Vooral het niet herkennen of juist laat herkennen of ontdekken maakt onzeker. Men weet niet wie ze daarin kunnen vertrouwen.

In de afbeelding probeer ik de mogelijke gevolgen van hoogsensitiviteit of overgevoeligheid zichtbaar te maken.
In de situatie deze overgevoeligheid worden door de betrokken zintuigen tegelijk te veel prikkels opgevangen. Helaas worden die prikkels dan vaak door de bijbehorende emotie niet begrepen. Omgekeerd is het vaak zo dat emoties zo hoog oplopen, dat niet begrepen wordt welk zintuig daar verantwoordelijk voor is.

Klik en lees hier meer over

You may also like...